Egy Európai Uniós projekt keretében izgalmas feladatot kapott az osztályunk. A városunk és a környék nevezetességeit kellett bemutatnunk, de nem szokványos formában. Összedugtuk a fejünket, napokig pörögtek az ötletek. Azonban olyan, amiben mindenki egyetértett volna, csak nem került a jegyzetfüzetbe. Annál is inkább éreztük a megbízás súlyát, mert nem csak képesség- és közösségfejlesztő céllal kaptuk a felkérést, ami aztán elsüllyed valami projekt dokumentációban, hanem olyan megoldást kellett találnunk, amit a város valóban fel tud használni az idegenforgalom fellendítése érdekében. Tehát valós hasznot jelentő teljesítményt vártak, elsősorban a fiatalokat vonzó formában, de családok számára is előnyös ajánlattal.

Eredmény: iránytű

Végül is úgy fogalmaztuk meg az innovatív megoldást, hogy fiatalok számára egyszerű, ésszerű és jól kezelhető dologban gondolkodtunk. Mivel ma már nagyon sok fiatal rendelkezik okostelefonnal, a technikai eszközökre építettünk.

Első lépésként több körös megbeszélés során megegyeztünk abban, hogy mire hívjuk fel a figyelmet? Mik azok a látnivalók és programok, amik a család különböző korú tagjai és a mi korosztályunk számára egyaránt vonzó lehet. Mindenről fotót készítettünk, hogy illusztrálni tudjuk a látnivalót. Amint megegyeztünk ezekben a pontokban, megkezdődött a projekt prezentáció elkészítése.

Fotózás

Abban mindannyian egyetértettünk, hogy legyen valamilyen feladat is az ajánlott helyek megtalálásában. Ezért egy olyan elektronikus útlevelet terveztünk, amiben felsoroltuk a célállomásokat. Azonban nem a pontos címet adtuk meg, hanem a GPS koordinátákat. Így a hely megtalálása az érkező vendégek számára egyből egy játékos, tudásalkalmazással kezdődik. Persze az útlevélben vonzó képekkel jelöltük a javasolt helyszíneket, eseményeket. A képek mellé feltüntettük a GPS koordinátákat, és az eseményeknél a választható időpontokat. Néhány mondatban azt is leírtuk, hogy miért ajánljuk, miért fontos nekünk, hogy a látogatók megismerjék ezeket a helyeket, átéljék az ajánlott programokat.

GPS

Aki tényleg ellátogat a javasolt helyre, programra, az az elektronikus útlevelébe kap egy pecsétet, amivel igazolni tudja, melyik helyeket járta be az ittléte során.

Egy igazán látványos, játékos útlevél született a közös gondolkodásnak köszönhetően, amire mi magunk is tényleg büszkék vagyunk.

A projekt olyan jól sikerült, hogy a Város honlapjára is felkerült ez az elektronikus útlevél. Az Önkormányzat azzal egészítette ki a projektünket, hogy azok az utazók, akik a pecséttel igazoltan minden általunk javasolt pontra ellátogatnak, azok a városunkra emlékeztető ajándékot, egy kis emléket kapnak.

Közös emlék

A feladatot nem csak izgalmasnak éreztük. A közös ötletelés, a feladatok kiosztása, elvállalása, a közös részvétel, a kreatív alkotómunka tényleg lázba hozott bennünket. Az, hogy a projekt valós felelősséggel jár, tehát tétje volt a munkánknak, egészen más lelkesedéssel töltött el bennünket, mint addig bármi. A hasznosság tudata, a nagyobb térben való megjelenés lehetősége inspirálta az osztályt. A közös alkotás során nagyobb összetartás, egymásra figyelés volt jellemző. Olyanok is nagyobb teret és elfogadást kaptak az osztályon belül, akik eddig kevéssé találták meg a helyüket.

Összességében élmény volt! Hasznos, kreatív és összekovácsoló élmény.