Testvérvárosi iskolák vezetői és diákjai érkeztek 3 napos közös szakmai találkozóra. Az eseményre mindenki nagyon készült, hiszen a határon túli területről érkező pedagógusok és diákok egy része egyáltalán nem beszélt magyarul. Velük a közös nyelv az angol volt. Nagyon jó nyelvgyakorlatnak bizonyult, hiszen az angol ez esetben közvetítő szerepet töltött be. A magyar nyelvű iskolásokkal és tanárokkal persze könnyű volt a dolgunk.

A találkozó lényege egyrészt pedagógiai, módszertani tapasztalatcsere a felnőtteknek, másrészt a fiatalok közötti kapcsolatépítés.

Az első nap mindjárt egy hatalmas meglepetéssel kezdődött, amire előre senki sem tudott felkészülni. A vendéglátó, városunk polgármestere váratlan felkérése kora délelőtt érkezett. A feladat, hogy a városi rendezvénybe becsatlakozva, a nagyszínpadon közös produkcióval mutatkozzanak be a vendég diákok.

Vendég diákok

Egy pillanatra meghökkentünk, néhányan elbizonytalanodtak, hogy képesek vagyunk-e a feladat teljesítésére így minden felkészülés nélkül. Aztán egy gyors megbeszélést követően meg is született a bemutatkozás terve. A megvalósításra, a produkció begyakorlására mindössze 2 óra állt rendelkezésre. Szerencsére a szakmai találkozó szervezője nagy gyakorlattal rendelkezett projektek megvalósítása terén, így az ő segítségével ez alatt a rövid idő alatt is sikerült összehozni a produkciót.

Mindenki egyenként penderült a színpadra, ahol az anyanyelvén és angolul köszöntötte a nézőket. De nem csak a vendég diákok, hanem a mi osztályunkból is meghívást kapott néhány diák a színpadi szereplésre. Ezzel tényleg nemzetközi közös produkció született hirtelen.

Éneklés

A magyarul nem beszélő fiatalok az anyanyelvükön adtak elő egy autentikus dalt. A magyar iskolában tanulók pedig a kedvencüket, a Miénk a grund című népszerű számot énekelték el, az internetről hirtelen letöltött zenei alapra. Az osztályunkat képviselő néhány diák ebben a jókedvű, közös éneklésben vett részt.

Annak ellenére, hogy a semmiből, rövid idő alatt kellett egy nagy színpadra kiállva, minden előkészítés nélkül rögtönözni, osztatlan sikert arattunk. A csapat teljesen lenyűgözte a meglepett közönséget. Jól esett a tanárok, a vezetők és a Polgármester dicsérete is.

Koncert

Ennek a váratlan fordulatnak köszönhetően egyébként egyből megalapozódott a hangulat. Biztosak vagyunk abban, hogy a helytállást minden résztvevő különleges emlékként őrzi. Arra is nagyon jó volt ez a tapasztalat, hogy magabiztosabbá váljunk, megtapasztaljuk azt, hogy a képességek és a bátorság együttvéve szuper dolgokra képes.